Noderīgi padomi

Izvēlne

Augstspiediena katla darbības princips, priekšrocības un iespējas

Plaša izvēle augstspiediena katliem
27 11 2019
augstspiediena katls tiek izmantots virtuve ediena pagatavosanai

Lai neatpaliktu no jaunām idejām par ēdieniem un lai visi ražošanas procesi būtu vienmērīgāki un ērtāki, ieteicams atjaunot katlu un ierīču kolekciju. Mūsdienās spiediena katla lietošana kļūst aizvien nozīmīgāka un ievērojami veicina efektīvāku ēdienu pagatavošanu - ja jums iepriekš nav bijis šis virtuves piederums, mēs iesakām to iepazīt tuvāk.

Kas ir spiediena katls un kāpēc man tas ir vajadzīgs?

Šis katls ir īpašs, jo tam ir hermētisks vāks - tieši tā verdošā ūdens dēļ tvaiks nevar izkļūt no katla. Tas rada lielāku spiedienu, lai ēdiens tiktu pagatavots ne tikai augstā temperatūrā, bet arī augstākā spiedienā. Turklāt, ja normālas vārīšanās laikā verdošs ūdens sasniedz aptuveni 100 grādu temperatūru, šī katla lietošana vēl vairāk palielina ātrumu. Šim darbības principam ir divas galvenās priekšrocības:

  • Īsāks vārīšanas laiks spiediena katlā. Sakarā ar iepriekšminētajiem labvēlīgākajiem gatavošanas apstākļiem, šāda veida katli ļauj pagatavot ēdienu apmēram 3-5 reizes ātrāk. Tas nozīmē, ka jūs ietaupīsiet gan savu dārgo laiku, gan enerģijas izmaksas.
  • Lielāka ēdienu uzturvērtība. Bieži vien rodas jautājums, vai spiediena katls ir veselīga alternatīva parastajiem katliem - šajā gadījumā jāapzinās, ka, jo īsāks ir gatavošanas laiks, jo vairāk uzturvielu produkts var saglabāt. Esiet drošs: ēdieni spiediena katlā būs barojoši, dabiskās krāsās un lieliski garšos.

Kurš spiediena katls ir vislabākais?

Kad esat izdomājis, kā lietot spiediena katlu, tikpat svarīgi ir izvēlēties katlu, kas atbilst visām jūsu vajadzībām. Šeit ir dažas galvenās nianses, kas jāņem vērā:

  • Veids. Šie katli var būt mehāniski, izmantojami uz plīts (tādā gadījumā pārliecinieties, vai spiediena katls ir pielāgots tā veidam) vai elektriski, kas var piedāvāt vairāk iespēju. Daudzfunkcionālam elektriskajam spiediena katlam nepieciešamas lielākas sākotnējās izmaksas, taču vēlāk dažādus ēdienus var pagatavot, nospiežot tikai vienu taustiņu, savukārt mehāniskie trauki, lai arī vienkāršāki, ir arī lētāki.
  • Blīvju gredzeni. Šīs detaļas ir atbildīgas par hermētiskumu, tāpēc ir ļoti svarīgi apsvērt, no kāda materiāla tās ir izgatavotas. Kad vien iespējams, silikona vietā tiek ieteikta gumija: tā kalpos ilgāk un neizdalīs nepatīkamas smakas.
  • Tilpums. Šis aspekts ir atkarīgs tikai no iecienītākajiem ēdieniem un tajā pašā laikā pagatavotā ēdiena daudzuma. Šie trauki ir pieejami ar vairāku litru vai pat desmit litru tilpumu, tāpēc jūs noteikti atradīsiet sev piemērotāko.
  • Materiāls. Šie katli parasti ir izgatavoti no alumīnija vai nerūsējošā tērauda. Pirmajam variantam būs nepieciešami ievērojami mazāki ieguldījumi un tas būs diezgan ilgtspējīgs, taču šāds spiediena katls daudz ātrāk zaudēs savu spīdīgo izskatu. Tikmēr nerūsējošā tērauda katli, kaut arī nedaudz dārgāki, ne tikai izbrīnīs jūs ar savu ilgmūžību, bet arī palīdzēs pagatavot vēl garšīgāku un barojošāku ēdienu. Tie vienmērīgi silda ēdienu, neiziet oksidācijas procesus, tāpēc ēdieni saglabā savu garšu un smaržu.


  • Tvaika iztukšošanas vārsts. Šī daļa ir atbildīga par spiediena samazināšanu trauka iekšpusē, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai tā būtu izturīga un uzticama, un tās konstrukcija ļautu tvaikiem izplūst uz sāniem. Labam spiediena katlam parasti ir divi vārsti: darba un drošības.
  • Papildu priekšrocības. Karstumizturīgs rokturis, termometrs, taimeris un citas funkcijas padarīs ēdienu gatavošanu vēl vieglāku un vienkāršāku - atcerieties par komfortu, kad meklēsiet sev piemērotāko spiediena katlu. 

Kā lietot spiediena katlu?

Lai gan spiediena vārīšanas katla lietošanai nav vajadzīgas īpašas prasmes vai zināšanas, ir daži svarīgi padomi, kas jāpatur prātā, kas padarīs ēdiena pagatavošanu ne tikai ātru, bet arī drošu:

  • Rūpīgi izvēlieties ūdens daudzumu - lai arī tas ir atkarīgs no konkrētās receptes, pārliecinieties, ka šķidrumi neaizņem vairāk kā trešdaļu no tā pilnas ietilpības.
  • Vienmēr uzmanīgi pieskrūvējiet vai aizveriet vāku - ja to pāris reizes pārbaudīsiet, jums nebūs kauns par rezerves daļu.
  • Nesteidzieties atvērt spiediena katla vāku - pagaidiet, kamēr tvaiks izplūst caur vārstu, virziet to prom no sevis un tad lēnām atveriet.

Rūpīgi izlasot instrukcijas, jūs atradīsiet vērtīgākus padomus - augsts spiediens var būt bīstams, tāpēc izvairieties no eksperimentiem un ievērojiet noteikumus. Tad spiediena katls patiešām palīdzēs samazināt laiku, ko pavadāt pie katliem, un ļaus jums katru reizi baudīt gardas un barojošas maltītes!

Pircējiem patika šis ieraksts

4/5
16 Pircēju vērtējumi

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?