Noderīgi padomi

Galda klāšana: kas jāpatur prātā?

4/5
26 05 2020

Gatavojoties svētkiem, mums jādomā ne tikai par ēdieniem - pareizs galda klājums ir svarīgs gan vispārējai atmosfērai, gan viesu ērtībām. Jubilejā, kāzās vai citos lielākos svētkos galda servēšana neapšaubāmi ir viena no vissvarīgākajām detaļām, kurai nepieciešamas īpašas zināšanas par etiķeti. Tomēr, ja iegaumēsiet dažus būtiskus padomus, Jūs viegli varēsiet tikt galā ar šo uzdevumu.

Galda klāšanas noteikumi

Neatkarīgi no tā, vai Jūs organizējat svētkus savā sētā vai svinat telpās, Jums jāpatur prātā daži svarīgi punkti.

Vispārīgi padomi:

  • Izvēlieties sniegbaltu galdautu un salvetes. Ja tas nav iespējams, dodiet priekšroku gaišiem pasteļtoņiem - tas neaizēnos trauku skaistumu.
  • Pārliecinieties, ka visas vietas pie galda atrodas pēc iespējas tuvāk viena otrai.
  • Uz galda uzlieciet garšvielas - sāli, piparus.

Trauku izvietojums:

  • Lieciet traukus taisnā līnijā, nedaudz atbīdot tos no malas. Sāciet ar lielāko, plakano šķīvi - tā kalpos kā palete. Tam virsū liekat uzkodu šķīvi un visbeidzot - zupas šķīvi. Virs galvenā šķīvja kreisajā pusē ir lietderīgi novietot nelielu maizes šķīvi. 
  • Salveti ievieto dziļākajā vai uzkodu šķīvī. Vietu tai var atrast arī šķīvja kreisajā pusē - tad maizes trauks jānovieto nedaudz augstāk.
  • Kūku šķīvji jānovieto tā, lai to mala sakristu ar galda malu. Kafijas tases ar šķīvjiem jānovieto pa diagonāli no tām. Ielieciet tējkaroti kafijas apakštasītē vai novietojiet tai blakus, labajā pusē.
  • Visiem šķīvjiem jābūt minimālistiskā, elegantā stilā. Izvairieties no spilgtām krāsām un masīviem rotājumiem - tie aizēnos ne tikai trauku gaumīgumu, bet arī skaistumu.

Galda piederumu izkārtojums:

  • Izkārtojiet dakšiņas kreisajā pusē. Cik no tām izmantosiet, būs atkarīgs no tā, cik dažādus ēdienus nogaršos Jūsu viesi. "Paplātei" vistuvākais rīks tiek izmantots gaļai, vidējais - zivīm, bet vistālākais - uzkodām.
  • Novietojiet nažus “paplātes” labajā pusē. Instrumentu, kas novietots vistālākajā vietā no šķīvja, izmanto uzkodām, vidējo - zivīm, bet tuvāko - otrajam ēdienam. Ja ir jāēd zupa, karotei jābūt labajā pusē.
  • Ja pasniegsiet desertu - galda piederumi jānovieto aiz šķīvja, pret galda centru. Dakšiņas zobi jāpagriež pa labi, un nazis un karote jāpagriež pa kreisi.

Glāžu izkārtojums:

  • Dzērienu glāzēm jābūt caurspīdīgām, lai viesi varētu apbrīnot to krāsu. Jo stiprāks dzēriens, jo mazāku glāzi Jums vajadzētu izvēlēties.
  • Kafiju ar pienu parasti dzer no porcelāna tasītēm, bet melno tēju - no mazākām kafijas tasītēm.
  • Krūzes jānovieto labajā pusē, vienā rindā. Tā krūze, kas ir novietota labajā pusē, tiks izmantota vispirms. Ūdens glāze, vīna, deserta vīna un liķiera glāzes ir visizplatītākie izkārtojumi, kurus varat pielāgot sev.

galda servesana ar baltu galdautusvetku galda servesana

ka uzklat galdu balliteika skaisti uzklat galdu viesiem

Zviedru galda klāšana

Organizējot kāzas brīvā dabā vai vienkārši plānojot lielākus svētkus, bieži gadās, ka visiem viesiem nav pietiekami daudz vietas, lai ērti pasēdētu, vai pat vairāk - vietas visām maltītēm. Šādos gadījumos bieži tiek izmantots bufetes jeb zviedru galda princips, kad visi viesi ņem ēdienu no viena galda un atgriežas ēst pie cita. Tas ne tikai atrisina komforta jautājumu, bet arī novērš vajadzību domāt par to, kas viņiem pasniegs ēdienu. Pieņemot lēmumu sagatavot šādu galdu Jūsu svinībām, jāņem vērā vairāki svarīgi aspekti:

  • Katrā traukā jābūt īpašiem instrumentiem griešanai un ēdiena uzlikšanai.
  • Pusdienošanai parasti izvēlieties mazākus, kompaktus galdus, taču vissvarīgākais ir pārliecināties, vai visiem svētku dalībniekiem ir pietiekami daudz sēdvietu.
  • Galvenais bufetes galds parasti ir pārklāta ar galdautu, kas sniedzas līdz zemei. Šajā gadījumā Jūs varat izvēlēties dažādas krāsas un modeļus. Turklāt ir vērts parūpēties par rotājumiem, piemēram, pušķiem vai svecēm.
  • Galds, kas piepildīts ar traukiem, parasti tiek novietots istabas centrā, bet, ja tas nav iespējams, varat to novietot arī pie sienas.
  • Trauki parasti tiek izvietoti "vairākos stāvos", lai no tiem varētu ērtāk paņemt ēdienu. 
  • Vislabāk ir pasniegt visas maltītes grupās - tāpat kā darbarīkus un piederumus. Mērces jāpasniedz atsevišķi, lai katrs varētu izvēlēties sev tīkamāko.

servesanas idejas zviedru galdamskaisti uzklats zviedru galds

servets galds furseteiks erti uzklat zviedru galdu

Populārākie galda rotājumi

Lai galds, kas kalpo dzimšanas dienai vai citiem svētkiem, būtu pilnībā pabeigts, ir vērts arī parūpēties par rotājumiem. Tiesa, šajā gadījumā ir īpaši svarīgi nepārspīlēt - galda rotājumi nedrīkstētu traucēt piekļuvi traukiem vai kā citādi aizsegt viesu ērtības. Visizplatītākās idejas ir:

  • Ziedi. Pat viens ziedošs zieds var izrotāt Jūsu galdu un piešķirt tam lielāku mājīgumu. Vislabāk ir izvēlēties zemākas vāzes un augus, lai viesi varētu ērti redzēt viens otru.
  • Sveces. Burvīga svece vai svečturis neaizņems daudz vietas uz galda, taču šāds akcents kopējai atmosfērai piešķirs vēl lielāku siltumu un rāmumu. Izvairieties no smaržīgiem produktiem - tad tie sacentīsies ar pārtikas izdalītajiem aromātiem.
  • Salvetes. Ar papīra salvešu palīdzību Jūs varat no tām salocīt visnegaidītākos darbus, kas Jūsu galdam piešķirs lielāku oriģinalitāti.

galda rotasana ar ziediemelegantas salvetes uz skivja skaistai servesanai

galda servesana svecesgalda klasana ar svecem un salvetem

Ievērojot visus šos aspektus, varat būt pārliecināti, ka Jūsu svētku galds tiks pasniegts tā, kā vajadzētu. Lai gan sākumā var būt diezgan grūti ievērot visus noteikumus, vēlāk Jūs to darīsiet automātiski.

Pircējiem patika šis ieraksts

4/5
4 Klientu vērtējumi

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?