Noderīgi padomi

Kā iztīrīt kafijas aparātu no kaļķakmens?

4.2/5
05 12 2019

Kafijas automāta atkaļķošana ir viens no soļiem, kas ir jāveic katram šīs mašīnas īpašniekam – tas nodrošina ilgāku kalpošanas laiku un daudz patīkamāku dzēriena garšu. Tomēr, tāpat kā visi citi darbi, kafijas automāta tīrīšana pirmajās reizēs var radīt diezgan daudz jautājumu – mēs šoreiz mēģināsim uz šiem jautājumiem atbildēt.

Kāpēc nepieciešama kafijas aparāta atkaļķošana?

Ūdens uzsilšanas procesa laikā, automāta iekšpusē sāk veidoties minerāļi, kas ir pazīstāmi kā kaļķis, kuri ļoti bieži sāk uzkrāties uz detaļām, kurām ir saskāre ar ūdeni. Liels kaļķa daudzums var nelabvēlīgi ietekmēt gan pašu ūdens sildītāju, gan arī citas detaļas – ievērojami palielinās kafijas automāta darbības traucējumu skaits, jauda tiek samazināta, un, bez turpmākas rīkošanās, tas var pilnīgi pārtraukt darbību. Bieži vien, apsverot, kāpēc no kafijas automāta neizplūst ūdens, dzēriens kļūst negaršīgs vai tam ir skāba piegarša, iemesls var būt saistīts ar plašu šo vielu uzkrāšanos, ar ko noteikti ir jācīnās.

Kad un cik bieži ir jātīra kafijas automāts?

Dažiem kafijas automātiem ir īpašs gaismas indikators, kas norāda uz nepieciešamību to atkaļķot, bet pat tad, ja Jūs izmantojat vecāku modeli, pēc kāda laika Jūs noteikti pamanīsiet nogulšņu uzkrāšanos un nelielu kafijas garšas pasliktināšanos. Tā – ir zīme, ka ir pienācis laiks veikt dažas vienkāršas darbības, lai Jūs atkal varētu izbaudīt šo smaržīgo dzērienu. Tomēr ir vērts apsvērt arī šos aspektus:

  • Ūdens kvalitāte. Jo cietāks būs ūdens, jo mazāks laika intervāls paies līdz tam brīdim, līdz Jums atkal būs jādomā par kafijas automāta tīrīšanu. Ja šajā ierīcē ūdeni lejat tieši no krāna, ir iespējams, ka Jums šī procedūra būs jāveic katru mēnesi, bet, ja ūdens tiek filtrēts, var gadīties, ka tikai vienu reizi gadā. Tējkannu lietotāji, to var uzskatīt par sava veida signālu: ja kaļķa nogulsnes uzkrājas ātri un bagātīgi, ļoti iespējams, ka tas pats notiks arī ar Jūsu kafijas automātu.
  • Dzērienu veids. Mēdz teikt, ka šī ierīce ir jātīra aptuveni ik pēc divsimt līdz trīssimt kafijas tasīšu pagatavošanas – taču Jums nav katru reizi jāatzīmē, kura kafijas tasīte ir pēc kārtas, taču ja Jūs piefiksēsiet, cik aptuveni reizes dienā dzerat kafiju, varēsiet viegli aprēķināt, kad veikt šo procedūru. Tomēr, veicot aprēķinus, atcerieties ņemt vērā arī to, kādus dzērienus Jūs parasti gatavojat: jo galu galā espresso kafijai būs nepieciešams daudz mazāk ūdens nekā, piemēram, garšīgam cappuccino dzērienam.

Visefektīvākā kafijas automāta atkaļķošana: citronskābe, etiķis vai speciālie līdzekļi?

Tāpat kā daudzas citas ierīces, arī kafijas automātus mēdz tīrīt ar sadzīvē pieejamiem produktiem un līdzekļiem, tāpēc bieži tiek apspriesta kafijas automāta atkaļķošana ar etiķa vai citronskābes palīdzību. Tomēr ir skaidri jāsaprot, ka šāda veida pasākumi var nelabvēlīgi ietekmēt gan šīs ierīces mehānismus, gan arī dzērienu garšu un nereti arī smaržu. Tāpēc ir ieteicams neriskēt un lietot atkaļķošanas līdzekļus, kas ir īpaši izstrādāti kafijas automātiem – atbilstošos šķidrumus vai kapsulas. Tiesa, daži no šiem līdzekļiem ir izstrādāti uz citronskābes bāzes, taču šādus līdzekļus Jūs varēsiet izmantot pilnīgi droši – tie ir izgatavoti tādā veidā, lai nesabojātu Jūsu izmantoto ierīci.

Kā atkaļķot kafijas automātu?

Pirms sākat pašu procesu, veiciet nelielu "mājasdarbu" un uzmanīgi izlasiet, kā šo procedūru iesaka veikt pats ražotājs. Dolce Gusto atkaļķošana un atbilstoši līdzekļi var krasi atšķirties no Delonghi kafijas automāta atkaļķošanas, tāpēc vienmēr ir vērts sekot visiem norādījumiem instrukcijā. Tāpēc ir ieteicams rīkoties atbilstoši šiem soļiem:

  1. Sagatavojieties darbam – izslēdziet kafijas automātu, iztukšojiet to un pārliecinieties, ka tajā nav palikuši kafijas pārpalikumi.
  2. Noņemiet un nomazgājiet ūdens tvertni, noskalojiet to un pievienojiet tīru ūdeni.
  3. Pievienojiet izvēlēto līdzekli ūdenim. Ja tam ir cietāka bāze, būs nedaudz jāuzgaida, kamēr tas izšķīst.
  4. Kafijas automāti ar automātisko atkaļķošanas programmu pārējo veiks Jūsu vietā, tāpēc vienkārši ieslēdziet šo programmu. Tomēr, ja Jūsu ierīce nepiedāvā šādu iespēju, veiciet tālāk norādītās darbības.
  5. Sagatavojiet pirmo dzēriena krūzi ar rezervuārā esošo ūdeni, taču bez kafijas. Uzgaidiet 10 - 15 minūtes un atkārtojiet šo darbību vēlreiz.
  6. Gatavojiet šos "dzērienus", līdz ūdens rezervuārā beigsies – vēlāk intervāli var būt arvien īsāki un īsāki, piemēram, ik pēc 5 minūtēm.
  7. Kad ūdens ir iztecējis, vēlreiz noņemiet trauku, noskalojiet to tīru un piepildiet ar tīru ūdeni.
  8. Atkārtojiet "dzēriena" pagatavošanu, taču šajā reizē nelietojiet nekādus atkaļķošanas līdzekļus – un visas tā paliekas tiks noskalotas.

Pasākumi, kas ir jāveic, lai kafijas automāts darbotos pēc iespējas ilgāk

Tiem, kas vēlas, lai kafijas automātu būtu jāatkaļķo pēc iespējas retāk, un pati ierīce perfekti darbotos pēc iespējas ilgāk, ir ieteicams ņemt vērā šos padomus:

  • Izmantojiet kvalitatīvu ūdeni. Šīm ierīcēm vislabāk ir piemērots filtrēts ūdens, kas būtiski palēnina kaļķa veidošanās procesu.
  • Iegādājieties papildu kafijas automātu filtrus. Vislabākā gadījumā, tiem ir jābūt pielāgotiem konkrētam ierīces modelim.

  • Regulāri tīriet ierīces ārējās detaļas. Arī ārpusei, visām Jums pieejamajām detaļām un arī kapučīno putotājam ir jābūt pilnīgi tīram – nenāks par sliktu, ja to tīrīšanai Jūs izmantosiet īpašus instrumentus.

Atcerieties, ka pat veicot regulāru tīrīšanu un visus šos profilakses pasākumus, atkaļķošana joprojām būs nepieciešama, tomēr Jums jāpieliek visas pūles, lai tas būtu jādara pēc iespējas retāk. Paturot prātā visu šo informāciju, būs daudz vieglāk parūpēties, lai Jūsu kafijas automāts vienmēr piedāvā tikai garšīgus un aromātiskus dzērienus! 

Pircējiem patika šis ieraksts

4.2/5
9 Klientu vērtējumi

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?