Noderīgi padomi

Izvēlne

3 veidi, kā sagatavot ēdienu ziemai

Mazā sadzīves tehnika plašā izvēlē
28 08 2023
konserveti augli un darzeni burkas uz tumsa galda

Viens no vasaras vislielākajiem priekiem ir izbaudīt svaigas, tikko salasītas ogas, sulīgus tomātus, kraukšķīgus gurķus un citus dārzeņus un augļus. Tomēr Latvijā nav tik daudz siltu dienu, tāpēc priecāties mums ir iespējams pavisam īsu brīdi. Lai izbaudītu šo prieku ilgāk, ir iespējams sagatavot dārza gardumu krājumus arī aukstajai sezonai. Izlasiet, kādi ir ēdienu sagatavošanas veidi ziemai, un, kādas kļūdas noteikti nevajadzētu pieļaut. 

partikas uzglabasana ziemai

Ir 3 galvenie veidi: sasaldēšana, žāvēšana un konservēšana. Kuru no šīm metodēm izvēlēties, ir atkarīgs no tā, ko tieši Jūs vēlaties darīt ar šiem produktiem, vasaras sezonai beidzoties. 

Piemēram, ja Jūs mājās audzējat krūmmellenes vai parastās mellenes, un Jums ļoti garšo kēksi ar šīm ogām, vislabākā būs sasaldēšanas metode. Ja Jūsu mājās pēc svaigi ceptām kūkām smaržo reti, taču kopā ar kafiju Jums patīk iekosties kraukšķīgajā maizes gabalā ar ievārījumu, vislabākais veids būs pagatavot garšīgus ievārījumus un sakonservēt to mazās burciņās. Ja Jūs bieži pērkat pikantas mērcītes gaļai, pagatavojiet to patstāvīgi no zaļajiem, vēl nenogatavinātiem tomātiem vai citiem dārza labumiem. 

Tāpēc, sagatavojot dārzeņus un augļus ziemai, vispirms padomājiet, kur tos izmantosiet. Tas ļaus izvairīties no liela skaita neizmantotu konservējumu vai saldētu produktu, iestājoties nākamā gada vasarai.

Šajā rakstā mēs pārskatīsim visus trijus sagatavju veidus.

Sasaldēšana

Sasaldēšana, iespējams, ir visvienkāršākais veids, kā ilgstoši uzglabāt dārzeņus, ogas vai augļus. Lai gan ogas ir salīdzinoši viegli sasaldējamas, dažus dārzeņus, lai tie saglābātu visas savas vērtīgas vielas, nav pietiekami tikai nomazgāt, ievietot maisiņā un ievietot saldētavā. Uzziniet dažus sasaldēšanas pamatnoteikumus.

darzeni iepakojumos saldetava

  • Sagatavošana. Pirms sasaldēšanas, pēc iespējas, sagatavojiet dārzeņus, augļus un ogas jau galapatēriņam. Tas ir, sasaldējiet tos, lai pēc atkausēšanas tos varētu izmantot uzreiz, un saldētavā šī pārtika aizņemtu pēc iespējas mazāk vietas. Nomizojiet zirņus no pākstīm, sagrieziet brokoļus un ziedkāpostu mazākos gabaliņos, noņemiet kātiņus no ogām un augļiem. Nav ieteicams sasaldēt veselus augļus. Vislabāk tos ir nomizot un sagriezt ērtās šķēlītēs vai nu arī gabaliņos. 
  • Apvāriet. Ja Jūs galvenokārt sasaldējat augļus un ogas, izlaidiet šo soli. Tomēr gandrīz visus dārzeņus pirms sasaldēšanas ir ieteicams nedaudz apvārīt un labi atdzesēt. Apvārīti dārzeņi saglabā savu krāsu, zaudē mazāk vitamīnu un tiek labi nomazgāti. Uzvāriet lielā katlā ūdeni, ielieciet tur dārzeņus (nekad nevāriet vairākus dārzeņu veidus vienlaicīgi), uzlieciet katlam virsū vāku un uzgaidiet, līdz ūdens atkal uzvārās. Cik daudz laika ir nepieciešams dārzeņu pagatavošanai ir atkarīgs no tā, kādu dārzeni Jūs apvārat, un cik lielos gabaliņos tas tika sagriezts. Teiksim, ka sparģeļu pupiņas jāapvāra tikai minūti, brokoļus, Briseles kāpostus vai citus cietākus dārzeņus - 5 minūtes. Galvenais ir nevis pagatavot dārzeņus pilnībā, bet tikai nedaudz apvārīt. Internetā, angliski ievadiet “Bleaching time for vegetables”, Jūs varēsiet atrast ieteicamo gatavošanas laiku visdažādākajiem dārzeņiem. Tomēr gandrīz visi dārzeņi, kas aug mūsu dārzos, būtu jāapvāra no 1 līdz 5 minūtēm. 
  • Atdzesēšana un žāvēšana. Ja Jūs vēlaties sasaldēt augļus un ogas, un esat izlaiduši procesu, kur pārtiku ir jāapvāra, būs pietiekami labi nomazgāt produktus, kurus vēlaties sasaldēt, vai iemērcēt tos aukstajā ūdenī. Pēc tam novietojiet tos uz papīra dvieļa un ļaujiet labi nožūt. Ja dārzeņi ir apvārīti, tad nākamais solis ir – ielikt tos traukā ar ūdeni un ledu. Ja ūdens ātri uzsilst, pievienojiet traukā vairāk ledus. Tas pārtrauks varīšanās procesu, dārzeņi ātri atdzisīs un paliks pietiekami cieti. Tad novietojiet tos uz papīra dvieļa un ļaujiet tiem nožūt. 

darzini tiek pagatavoti panna

  • Iepakošana. Šo soli var izdarīt tikai tad, kad dārzeņi, augļi un ogas ir labi izžuvušas. Pretējā gadījumā viss salips vienā gabalā un sasaldēsies. Veikalos ir iespējams atrast īpašus, sasaldēšanai piemērotus maisus, tomēr ideāli piemēroti ir arī vienkārši saspiežami maisiņi. Ja saldētavā ir ārkārtīgi maz vietas, varat arī izmantot vakuuma maisiņus. Izsūknējot gaisu no maisa, paciņa kļūs vēl mazāka, un, ja gaiss neiekļūst maisiņa iekšpusē, pārtiku varēsiet uzglabāt vēl ilgāk. Tiesa, būs jāiegādājas arī vakuuma iepakotāju, kas izsūknēs gaisu un aiztaisīs maisa maliņu. Šādus maisiņus var izmantot ne tikai sasaldēšanai, bet arī produktu uzglabāšanai ledusskapī, tāpēc tie paliks svaigi ilgāk nekā parasti. 

dārzini vakuuma iepakosana


Tomēr ne visi dārzeņi un augļi ir piemēroti sasaldēšanai. Piemēram, kāposti, selerijas, salāti, gurķi, redīsi un dažādi garšaugi uzreiz pēc sasaldēšanas maina garšu un izskatu. Tāpēc dažiem produktiem vajadzētu izvēlēties citas pārtikas konservēšanas metodes. 

Pievērsiet arī uzmanību, ka pārāk pārpildītajā saldētavā visi produkti ļoti slikti sasalst, tāpēc tajā esošie produkti var sabojāties. Ja Jums ir nepieciešams vairāk vietas, apsveriet domu par atsevišķās saldētavas vai saldēšanas kastes iegādi. 


Žāvēšana

Atšķirībā no sasaldēšanas, žāvēšanas process maina produkta garšu, jo no tā tiek izvadīts ūdens. Mainās arī produkta tekstūra un izmērs. Parasti žāvēti dārzeņi un augļi, pie pareizās uzglābāšanas, var palikt svaigi līdz pat gadam. Pastāv 3 produktu žāvēšanas metodes: cepeškrāsnī, augļu žāvētājos un tumšā, sausā virtā. Tiesa, pēdējā metode ir piemērota tikai garšaugu žāvēšanai, jo mitruma izvade šajā metodē ir pārāk zema. 

zaveti augli blodina uz koka galda

Žāvēšana cepeškrāsnī:

  • Sagatavošana. Vispirms noņemiet visus netīrumus. Tad, tāpat kā pirms sasaldēšanas, apvāriet un atdzesējiet dārzeņus. Izlaidiet šo soli ar augļiem un ogām. Tos ir nepieciešams tikai labi nomazgāt un žāvēt. Tad visu sagrieziet Jums vēlamajā izmēra gabaliņos. Neatstājiet pārāk biezus vai lielus gabalus, pretējā gadījumā žāvēšana prasīs daudz vairāk laika.
  • Žāvēšana. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz apmēram 60 grādiem. Uz cepešpannas uzklājiet cepampapīru un ar pietiekami lielām atstarpēm salieciet augļus vai dārzeņus. Pēc tam cepešpannu ievietojiet cepeškrāsnī, un atstājiet durvis nedaudz pusatvērtas. Žāvēšana var ilgt no pāris stundām līdz pat veselai dienai, atkarībā no tā, ko tieši Jūs žāvējat. Noteikti vienmēr pārbaudiet, vai nav palicis mitrums, savukārt, pārāk ilgstoša žāvēšana var izraisīt produktu sadegšanu. 


Žāvēšana augļu žāvētājā: 

  • Sagatavošana. Ir jāveic identiski soļi, tieši tā pat kā ar žāvēšanu cepeškrāsnī.
  • Žāvēšana. Novietojiet produktus uz īpašām paplātēm, ieslēdziet ierīci un izpildiet visus žāvēšanas norādījumus. Parasti tas aizņem līdz pat 12 stundām. 

augli auglu zavetaja

Padomus, kā izvēlēties žāvētāju, lasiet rakstā: Augļu, ogu, sēņu un dārzeņu žāvētāji: ko pirkt?


Konservēšana

Konservēšana ziemai nav paredzēta tikai gurķiem. Ja Jūs audzējat burkānus, redīsus, pupiņas, kāpostus, tomātus, ābolus vai plūmes, konservēšana arī ir lieliska izvēle. Būtībā konservēt var jebko, ko Jūs vēlaties, viss, kas Jums ir nepieciešams, ir garšīga recepte. Konservēšanai ir iespējams izmantot vienu no šīm metodēm – ātra konservēšana vai konservēšana ar produktu iepriekšējo marinēšanu. 

konserveti darzeni bundzas uz galda

  • Burku un vāku sterilizācija. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 100 grādiem, tad ievietojiet tajā cepešpannu ar labi mazgātām burkām un karsējiet tās apmēram 30 minūtes. Vāciņus aplejiet un nedaudz paturiet verdošajā ūdeni, vai arī notīriet tīrus ar spirtā samitrinātu vates tamponu. 
  • Sagatavojiet dārzeņus un augļus. Atrodiet sev tīkamu recepti, sagrieziet visu vajadzīgā izmēra gabaliņos un sagatavojiet produktus konservēšanai pēc Jūsu izvēlētās receptes. 
  • Burciņu piepildīšana. Vissvarīgākais ir tas, lai šķidrums, ar ko tiks piepildītas dārzeņu vai augļu burciņas, būtu karsts. Ja izvēlaties marinādes metodi, jāuzsilda tieši tas šķidrums, kurā produkti tika marinēti. Burciņām ir jābūt nedaudz atdzesētām, taču arī pietiekami karstām. Pretējā gadījumā burciņas pēc aiztaisīšanas sūks gaisu, un, galu galā, konservētie produkti kopā ar burciņu uzsprāgs. 

продукты разливают по банкам для маринования

  • Uzglabāšana. Burcņas ar konservējumiem ir jāuzglabā vēsā, tumšā telpā. 

Nav svarīgi, kuru no trijām izvēlētajām metodēm Jūs izvēlēsieties, taču gatavojot, Jums noteikti ir jāievēro īpaša higiēna. Labi apvāriet, nomizojiet un nomazgājiet produktus un pārtikas pagatavošanas līdzekļus. Pretējā gadījumā produkti sabojāsies vēl pirms iestāsies ziema. Vēl ir vērts atcerēties, ka sasaldējot dārzeņus, tie uzreiz ir jāsagatavo galapatēriņam, bet saldētavā ievietot tikai pilnīgi sausus produktus. Konservējot, ir svarīgi arī pārliecināties, lai vāciņi cieši pieguļ pie jau atdzesētām burkām ar konservējumiem. Esiet pacietīgi žāvējot savus dārza gardumus, parasti slikti žāvēti augļi un dārzeņi vienkārši pārklājas ar pelējumu. 

Pircējiem patika šis ieraksts

5/5
1 Pircēju vērtējumi

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?